Menu
Právě čtete: Na tohle nesahat! Čtyři velké rekonstrukce původních budov v Nové Zbrojovce
Sdílejte článek:

Na tohle nesahat! Čtyři velké rekonstrukce původních budov v Nové Zbrojovce

O historickém odkazu Nové Zbrojovky mluvíme hodně a rádi. Málokteré místo v Brně hrálo tak významnou roli. Příběh areálu se začal psát před více než 100 lety, ještě za Rakouska Uherska. A to má svoji váhu. Proto v areálu zachováváme a rekonstruujeme 4 původní budovy, aby ten příběh mohly vyprávět i za dalších 100 let.

Zbrojovka je zkrátka brněnská ikona, která zažila velkolepé momenty ale i pády. A právě ty zanechaly většinu původní výstavby v naprosto dezolátním stavu. Nebudeme vám nic nalhávat. Vždycky je jednodušší, a i o dost levnější, starou budovu zbourat a místo ní postavit novou. Aby rekonstrukce historické budovy dokázala naplnit dnešní normy a požadavky nájemníků, stojí to čas, nervy a peníze. My jsme do toho ale šli, protože to za to stojí.

 

Z původní výstavby zachováváme hned čtyři budovy. Každá z nich bude dominantou své části areálu. Naší čtveřici dáváme nejen novou fasádu, ale také novou náplň a život.

Nejsme na to sami

Žádná z těchto budov není památkově chráněná. I přesto jsme se rozhodli je zachovat právě kvůli jejich historickému významu. Nejsme na to sami. Na dvou z těchto rekonstrukcí – D1 a Kotelně – s námi pracuje architektonické studio KOGAA, které má s podobnými projekty bohaté zkušenosti. Tady si dovolíme malou vsuvku a jedno digitální poplácání po zádech. KOGAA totiž odvádí skvělou práci a plány na obnovu těchto budov pracují s velkým respektem k jejich odkazu a zároveň je posouvají na novou úroveň.

D1

D1 ji říkáme pracovně a hledáme pro ni lepší jméno, ale je to budova bývalého ředitelství Zbrojovky. Vstup do celého areálu, kde se podepisovaly významné smlouvy a domlouvaly obchody. Prostě ta krásná, funkcionalistická budova s velkým Zetkem na Lazaretní ulici. S plány na její rekonstrukci jsme zatím nejdál, měla by začít už tento rok. Zvenku se téměř nezmění, dostane pouze nová okna a fasádu, ale její funkcionalistický výraz zůstane. A propíše se i dovnitř. Celá rekonstrukce pracuje s řadou funkcionalistických elementů až do těch nejmenších detailů. Hraje si například se skladbou dřeva na obloženích či referencí ke slavné onyxové stěně ve vile Tugendhat. K jejich realizaci ale využívá především udržitelné recykláty a spolupracuje s řadou místních umělců.

 

Až bude hotová, dostane D1 také novou „náplň“. Bude sice dál sloužit jako administrativní budova, ale především pro malé a mladé provozy. Její součástí bude cowork a také oživíme její střechu, kde vznikne velká terasa s barem.

Kotelna

Kotelna s ikonickým komínem bude i nadále srdcem areálu. Tak jako léta rozváděla teplo, tak teď bude zdrojem veřejného života a kultury. Přímo ve stínu komínu vznikne náměstí a centrum všeho dění v Nové Zbrojovce. Uvnitř pak návrh počítá s kombinací kulturních a volnočasových provozů, unikátních sdílených kancelářích, ateliérech a nevšedním gastro konceptů. Kotelna, jejíž projekt dostal důmyslný název HEA(R)T, tak bude žít víc než kdy dřív. A ne až za pár let, ale ještě letos. Díky skvělým plánům lidí z KOGAA začne totiž postupně ožívat již během rekonstrukce.

 

Hala Industra

Tahle vysoká výrobní hala s neobvyklou konstrukcí je také pořádná pamětnice. Stála tu již za první republiky. Právě tady se montovaly motory do legendárního Zetka. V meziválečném období ze Zbrojovky vyjelo na 8000 těchto aut a oblíbil si ho třeba i Vlasta Burian. Po druhé světové válce se v ní pak krátce vyráběla jiná legenda – traktor Zetor. Teď je hala vyklizená, i když stále využívaná. Najdete tu přesídlenou kavárnu Industra, kam doporučujeme zajít na flat white, a pořádá se tu i řada akcí. Naposledy třeba část aktivit v rámci Olympijského festivalu. Plánovaná rekonstrukce počítá se zachováním výrazné konstrukce a industriální atmosféry. Industra bude administrativní budovou, která ale díky své rozloze nenabídne jen kanceláře, ale komplexní využití.

ZET.Office

ZET.Office už má rekonstrukci za sebou. Z budovy bývalé Nářaďovny vznikla na konci roku 2019 unikátní administrativní budova. Zachovali jsme její industriální nádech a díky její jedinečné konstrukci dali vzniknout neobvyklým loftovým kancelářím. U ZET.Office jsme vybudovali také Amenities park s řadou sportovišť a bistrem, kde se už teď koná řada akcí, včetně letního kina, které se už pomalu chystá na promítání. ZET.Office tak přivedl do areálu nejen první nájemníky, ale taky sem po letech vrátil život a pomáhá nám ukazovat, jak se dá skloubit minulost a budoucnost.

No, a to jsou ony. Čtyři krásky, naše a vaše, které zůstávají, aby připomínaly historii tohoto místa i za dalších 100 let.